+36-96-594064 info@teleki-kober.hu
Oldal kiválasztása

PÁLYÁZATI TÁJÉKOZTATÓ

Befejeződött a TELEKI KOBER SZŐLŐOLTVÁNY Termelő és Kereskedelmi Kft. Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztő beruházása

2020 / 01 / 21

A társaság főtevékenysége növényi szaporítóanyag termesztése, de ezeken kívül többek között az alábbi működési területei vannak: alanytermesztés, szőlőoltvány készítés, gépi ültetvénytelepítés a modern, lézervezérelt technológiával. Magyarország legnagyobb szaporítóanyag előállítással foglalkozó társasága. Az éves termelési kapacitása megközelítőleg eléri a 4.000.000 db alanyvessző, 1.000.000 db készoltvány, melyeket a belföldi piacon, és a környező országokban értékesít.

A pályázat eredménye, hogy kialakítottunk egy olyan mintavételi módszertant, amely alkalmas mintákat szolgáltat a szőlő kórokozóinak meghatározásához. A mintavételi módszertanon belül meghatároztuk, hogy az egyes változók milyen mértékben befolyásolják a mérés pontosságát és ennek megfelelően alakítottuk ki a mintavételi protokollt. A kimutatási módszer fejlesztése során meghatároztuk azokat a szekvenciákat, amelyek egyértelműen elkülönítik egymástól és a hasonló organizmusoktól a szőlő kórokozóit. Ezeknek megfelelő primereket készítettünk, multiplex PCR technológiával, gombáknál továbbá amplikon szekvenálással dolgoztuk fel. A módszer fejlesztéséhez kísérleti környezetet alakítottunk ki, meghatároztuk a kísérleti eredményeket befolyásoló tényezőket. Meleg vizes áztatás fejlesztésével meghatároztuk a magyarországi szőlőfajták közül a választott minták hőtűrő képességét és azt a hőmérséklet-időtartam kombinációt, amely a vizsgált kórokozók életműködését ellehetetleníti. Kialakítottunk egy kísérleti rendszert, amelyben meghatározhatók azok a paraméterek, amelyek az adott szőlő kórokozóktól való mentesítésére alkalmasak. Meghatároztuk azokat az üzemi kísérleteket, amelyek a laboratóriumi szintű mentesítési eljárások üzemi szintű adaptációjához és validálásához szükségesek.

A kifejlesztett eljárással készült termékre mind a belföldi, mind a hazai piacon kimagasló érdeklődés várható. Az egészséges szaporítóanyagra a vevői visszajelzések alapján volt szükség. A társaság vevői túlnyomó részt elégedett, visszatérő megrendelők.

A GINOP-2.1.7-15-2016-00509 azonosító számú projekt a Széchenyi 2020 program keretében, 2019.12.31-én valósul meg, a közel 36,763 millió forint európai uniós támogatás segítségével.

A projektről bővebb információt a www.teleki-kober.hu oldalon olvashatnak.

További információ kérhető:
Molnár Ákos
Telefon: +36(96)594064
E-mail: info@teleki-kober.hu

TELEKI- KOBER KFT.

Tel.: +36-96-594064
Fax: +36-96-594065
Email: info@teleki-kober.hu

9343 Beled, Józsefmajor

0214/4 HRSZ

Levelezési cím: 9343 Beled, Pf. 35.

advanced-floating-content-close-btn